Suplimentele imunitare întăresc sistemul imunitar? {{ currentPage ? currentPage.title : "" }}

Sistemul imunitar este o rețea complexă de celule și organe care apără organismul împotriva germenilor, bolilor și infecțiilor. Un sistem imunitar sănătos menține organismul suficient de puternic pentru a evita infecțiile și bolile, dar nu atât de hiperactiv încât să reacționeze inutil sau să devină mai predispus la inflamații cronice.

Adăugarea anumitor alimente, vitamine și suplimente în dieta ta poate susține funcția imunitară, dar cel mai bun mod de a-ți întări imunitatea este să consumi o dietă nutritivă care să includă multe fructe și legume, să eviți băuturile dulci și excesul de cofeină, să dormi mult și să faci mișcare. în mod regulat și rămâneți la îngrijirea medicală regulată cu vaccinări de rutină.

suplimente pentru imunitate

Produsele care pretind că întăresc sistemul imunitar sunt peste tot, în special în timpul sezonului de răceală și gripă. Le puteți găsi în magazine, online și chiar pe rețelele de socializare, unde veți vedea influenți care își promovează ceaiurile, pulberile și băuturile preferate care întăresc imunitatea. Dar chiar funcționează? Răspunsul scurt este nu. Sistemul imunitar este atât de complex reglat încât este dificil să îmbunătățești funcția imunitară cu ceva într-o sticlă. Excepția este atunci când o persoană are o deficiență a unei anumite vitamine sau minerale care poate afecta negativ răspunsul imunitar, cum ar fi nivelurile scăzute de vitamina C sau zinc.

Majoritatea produselor de susținere imunitară fără prescripție medicală conțin vitamina C, despre care se știe că întărește sistemul imunitar, iar unele pot include, de asemenea, vitaminele B, lizină și probiotice. Dar majoritatea studiilor asupra acestor tipuri de produse OTC au arătat rezultate mixte. Și există puține dovezi că administrarea unui supliment care conține un amestec din aceste ingrediente ajută de fapt la prevenirea sau tratarea răcelii comune sau a unor boli similare. De fapt, vitaminele și mineralele suplimentare care nu sunt folosite de sistemul imunitar sunt doar eliminate din organism prin urină.

Alte suplimente comercializate ca suport imunitar includ ginsengul, care s-a descoperit că stimulează proliferarea limfocitelor B și crește producția de interleukine și interferon-gamma, care sunt citokine importante de reglare a sistemului imunitar. Iar seleniul s-a dovedit a fi un nutrient puternic de sprijin imunitar, ajutând la reglarea sistemului imunitar și la protejarea împotriva cancerului și a altor boli. Este disponibil în multe cereale pentru micul dejun gata de consumat și sub formă de capsulă sau pulbere care se amestecă cu apă pentru a face o băutură.

Dar cel mai bun mod de a-ți face sistemul imunitar să funcționeze la apogeu este să consumi o dietă bine echilibrată, bogată în nutrienți și vitamine, inclusiv vitamina A, C, E, acid folic și grăsimi omega-3. Cea mai bună sursă pentru acești nutrienți este din alimentele integrale, cum ar fi ouăle, ardeiul gras și spanacul. Și, adaugă Zumpano, rămâneți hidratat bând apă și limitând băuturile cu cofeină, cum ar fi cafeaua și sifonul.

„Apa este esențială pentru sănătatea imunitară, deoarece ajută organismul să producă limfa, care transportă celulele albe din sânge acolo unde sunt necesare în organism”, spune ea. „Dacă te bazezi pe suplimente care întăresc imunitatea, ia-le din dieta ta”. Dacă luați suplimente, discutați cu furnizorul de asistență medicală înainte de a începe orice nou regim. Unele pot interacționa cu medicamentele pe care le luați deja, iar altele pot provoca efecte secundare, cum ar fi tulburări de stomac sau leziuni hepatice.

{{{ content }}}