7.-8. klasse {{ currentPage ? currentPage.title : "" }}

September

1. At være sig selv?

November

2. Robinson Crusoe vil hjem.

Januar

3. 3 ting du skal nå, inden du fylder 18

Februar

4. Tilvænning

Marts

5. Kampen for tilværelsen

April

6. Koncentrationsfælden

1. At være sig selv?

Skriv et essay med titlen "At være sig selv"

Er det noget, man fødes til?

Er det noget, man vælger?

Du skal desuden reflektere over Søren Kierkegaard-citatet og standupkomikeren Sanne Søndergaards måde at præsentere sig selv på.

”DET STORE ER IKKE AT VÆRE DETTE ELLER HINT, MEN AT VÆRE SIG SELV, OG DETTE KAN ETHVERT MENNESKE, NÅR HAN VIL DET”

Søren Kierkegaard (1813-1855) Enten—Eller (1843)

2. Robinson Crusoe vil hjem.

Læs artiklen Robinson Crusoe vil hjem. Forestil dig, at du er den første journalist, som får mulighed for at tale med José Iván, efter at han er kommet til kræfter. Skriv en artikel om José Iváns lange ophold på havet, og giv den en rubrik. Artiklen skal bringes i en trykt, dansk avis. Den skal have fokus på, hvordan han har overlevet, på hans redning og på de tanker og følelser, han har haft undervejs.

■ En mexicansk mand, hvis båd for nylig blev kastet op på en fjern ø i Stillehavet, siger, at han overlevede 13 måneder på havet ved hjælp af skildpadder. Nu vil han gerne hjem til Mexico. Marshalløerne: En mexicansk mand, der siger, at han har overlevet 13 måneder på en lille båd på Stillehavet, kan se frem mod en lang hjemrejse fra en fjerntliggende lille ø i Stillehavet, hvor han for nylig dukkede op – udmagret og blot iført et par lasede underbukser. – Jeg ønsker mig bare at komme tilbage til Mexico, siger den skibbrudne mand, der identificerer sig selv som José Iván. Forleden blev han samlet op på den lille atol (en lavtliggende ø) Ebon, der er en del af Marshal-løerne. En patruljebåd vil bringe ham til hovedstaden Majuro, hvor et hold læger venter på ham. Jeg har det rigtig dårligt, siger han om sin fysiske og psykiske tilstand. Jeg er så langt væk. Jeg ved ikke, hvor jeg er, eller hvad der skete, siger Iván ifølge en tolk, der kort har været i radioforbindelse med manden. Området omkring Ebon er så isoleret, at der kun findes en enkelt telefonlinje dertil. Linjen har imidlertid været nede siden lørdag, og derfor er informationerne fortsat få. Iván har forklaret, at han overlevede 13 måneder på havet, hvor han skal have flydt over 12.500 kilometer fra Mexico.

Mexicaneren, der har langt hvidt hår og skæg, blev opdaget torsdag, da hans otte meter lange glasfiberbåd blev fundet af to lokale. Han var så svækket, at han måtte have hjælp til at holde sig oprejst.

Iván forlod angiveligt Mexico i december 2012 med en ledsager, der døde til søs. De to sømænd drog til søs 24. december for at jage hajer. Det har været svært at kommunikere med ham, siger borgmesteren på Ebon, Ione deBrum, som primært har benyttet sig af tegninger i forsøget på at gøre sig forståelig over for mexicaneren. Jeg er kommet til at kende ham gennem de billeder, han tegner. Han siger, han var på vej mod El Salvador med båd, da han begyndte at drive, siger borgmesteren. Det har endnu ikke været muligt at finde ud af, hvad der skete med mandens kammerat. José Iván har fortalt, at han har overlevet ved at spise skildpadder, fugle og fisk. Når han ikke var i stand til at samle tilstrækkeligt regnvand, var den eneste væske, han kunne finde, blod fra skildpadderne. Der blev imidlertid ikke fundet nogen form for fiskegrej på båden, men Iván har fortalt, at han brugte hænderne til at fange sin føde. Da båden blev kastet op på kysten, var der en skildpadde om bord. – Vi har givet ham nærende lokal mad, siger atollens borgmester. Marshalløerne er hjem for knap 60.000 indbyggere, der lever spredt over 24 atoller, som i gennemsnit kun er omkring to meter over havets overflade. /Ritzau

"Overlevende på Stillehavet Det er ikke første gang, nogen har drevet rundt i Stillehavet i lang tid og er blevet reddet ved Marshalløerne. I september 2012 blev en mand fra Kiribati samlet op af et fiskefartøj fra Marshalløerne efter 106 døgn i træbåd på havet. Hans svoger var død om bord. I august 2006 blev tre mexicanere reddet, efter at de angiveligt havde forladt Mexico i oktober året før for at fiske hajer. De skulle have været 285 døgn på havet."

3. 3 ting du skal nå, inden du fylder 18.

Her er 18 ting, du ifølge www.frikvarter.dk skal nå, inden du fylder 18 år. Skriv en kommentar, hvori du vurderer det at opstille en sådan liste. Du skal også komme ind på, hvor relevant listen er for dit liv. Din kommentar skal afsluttes med tre opfordringer, som du mener, mangler på listen.

Egentlig er det ret nemt at gøre dumme ting, så længe du er under 18, men vi har alligevel lavet en liste, hvis du har brug for hjælp. Her er 18 ting, du skal nå, inden du fylder 18 år …

#1 – FÅ EN VILD HÅRFARVE!

#2 – LÆR AT LAVE DIN YNDLINGSRET - Det her er et af de eneste fremadsynede punkter på listen. Du flytter jo hjemmefra på et tidspunkt, og til den tid vil det være rart at kunne lave andet end rugbrød med ketchup. En bonus er, at du nu også kan lave mad til dig selv, når de gamle ikke er hjemme. Niceness.

#3 – LAV EN ALL NIGHTER - Bliv oppe hele natten – måske sammen med en af dine venner eller veninder. I kan bruge natten på et filmmaraton (for eksempel alle ”Ringenes Herre”-filmene) eller på at fortælle hinanden hemmeligheder. Søvn er forbudt, indtil I har set solopgangen. Sørg eventuelt for kaffe og energidrik for at holde den gående.

#4 – SPIS NOGET MAD, DU IKKE KAN UDTALE NAVNET PÅ

#5 – SIG ”JEG ELSKER DIG” - Og nej, det gælder ikke at sms’e ”luv u” eller skrive <3 <3 <3 på Facebook. Du skal sige det til en person ansigt til ansigt. Måske skal det være til en kæreste eller en veninde – men sørg i hvert fald for at sige det til dine forældre.

#6 – BRUG ALLE DINE KONFIRMATIONSPENGE - Det burde ikke være noget problem, men derfor skal denne post alligevel på listen. Selvfølgelig skal du nå at bruge alle dine konfirmations- (eller nonfirmations-)penge, inden du fylder 18 år. Når du bliver myndig, får du alligevel en ordentlig slat igen, så brug dine penge på noget rigtig fedt i stedet for at fedte rundt med dem på en opsparing. Den slags kan du gøre, når du bliver voksen.

#7 – GÅ I SKOLE I UDKLÆDNING

#8 – BLIV DYBT, DYBT FORELSKET – OG FÅ DIT HJERTE KNUST Det er nu, du kan opleve de allerstørste forelskelser, hvor du bliver så besat af en person, at du ikke kan koncentrere dig om noget som helst andet. Og det er okay! Det er hårdt at blive afvist, men du lærer, at der er et liv på den anden side af et slemt brud. 48398.indd 6 01/10/14 10.05 3 Ting du skal nå, før du fylder 18

#9 – SOV EN NAT UNDER STJERNERNE Tag et liggeunderlag og en sovepose med ud under den åbne himmel, og fald i søvn under stjernerne. Det lyder totalt corny, men det er helt sikkert en oplevelse, du bliver glad for!

#10 – TAG TIL KONCERT MED DIT YNDLINGSBAND

#11 – HAV EN SAMTALE MED EN FREMMED Du får rigtig meget ud af at øve dig i at tale med folk, du ikke kender. Og hvem ved, måske har du helt vildt meget til fælles med damen ved siden af dig i bussen.

#12 – TAG TIL EN FEST, HVOR DU KNAP NOK KENDER NOGEN Måske hos en ven af en ven eller hos en, du lige har mødt – det er sådan set ligegyldigt. Det, det handler om, er, at du kommer af sted uden dit sædvanlige crew. Mød nogle nye mennesker, få nogle fede venner og lær dig selv at kende på en helt ny måde.

#13 – OPFIND ET ORD, SOM BLIVER BRUGT I DIN VENNEKREDS ”Kakke” er allerede taget, så nu er det med at være opfindsom. Find på et godt ord, der beskriver en bestemt handling eller er et tillægsord, du synes, der mangler. Sørg for at bruge det i så mange sætninger som muligt, så dine venner tager det til sig. For eksempel synes vi, at denne måneds Frikvarter er enormt ”plasmisk”. Brug det, hvis du har lyst.

#14 – PJÆK FRA SKOLE MED DINE VENNER Nu må vi jo helst ikke opfordre til den salgs, men vi hedder jo Frikvarter. Smut i en af pauserne eller bliv væk en hel dag for at chille. I kan tage ind til byen og købe en is eller spille rundbold i en park. Det vigtigste er, at I ikke tager et sted hen, hvor I møder jeres lærer, som en her fra redaktionen engang gjorde… Men hey, man kan jo ikke lære af sine fejl uden at begå dem først.

#15 – REJS UD I VERDEN UDEN DINE FORÆLDRE

#16 – OPTAG EN COVERVERSION AF DIN YNDLINGSSANG, OG LÆG VIDEOEN PÅ YOUTUBE Måske bliver du rig og berømt som Justin Bieber – eller også gør du dig selv til grin. Begge dele er en god historie og noget, du bliver nødt til at prøve! Hvis du er rigtig modig, lægger du videoen op på Frikvarters facebookside (facebook.com/magasinetfrikvarter), så skal vi nok tjekke den ud!

#17 – BAD NØGEN Smid tøjet og hop i vandet en sen aften eller nat sammen med dine venner. Husk at lade mobilerne blive hjemme, medmindre du har det helt fint med at finde albummet ”nøgenbadning” på Facebook dagen efter.

#18 – TA’ PÅ FESTIVAL Du har ikke rigtig været ung, før du har været på festival. Forestil dig dine forældre rulle rundt i en mudderpøl i streetwear, mens de synger med på et Black Sabbath-nummer… Nej, vel? Den slags kan man kun slippe af sted med, når man er teenager, så se at komme af sted! PS: Festivaler indbyder i det hele taget til at gøre dumme ting, så tag listen med derhen og se, om du kan få krydset noget mere af, når nu du er i gang.

4. Tilvænning

Skriv en novelle med titlen Tilvænning. Tekstuddraget til højre skal enten være indledningen eller afslutningen på din novelle. Tredjepersonsfortælleren skal fastholdes. Du skal skrive den trykte tekst af:

"Hun går midt på jernbanesporet. Gruset knaser under fødderne. Hun vil bare være alene. Mærker de skarpe sten gennem sålerne, de knaser for hvert skridt. Hun klarer det, knas, klarer det ikke, knas. Endnu en plejefamilie. Skal det faktisk gå godt nu? Husker første gang hun mødte dem. Hendes sagsbehandler, Arild, sagde, at det var en helt ny plejefamilie. To barnløse fyrreårige, Lise og Georg. Bare så glade for at møde en pige som hende. – Molly, jamen det var da et fint navn og sådan noget. Det er OK. Det er jo ikke deres fejl, at de ikke kan få børn og tager til takke med hvad som helst. Hende, for eksempel. Molly spurgte, om de vidste, at hun før havde været hos tre forskellige plejefamilier, hvor det var gået ad helvede til. Hun husker Lises fjæs. Hun blev slået helt ud, sagde noget om, at det sikkert nok skulle gå alligevel. Arild havde slet ikke fortalt dem om det … Molly samler en sten op, kanterne inde i hånden, koldt, hårdt, skarpt. Det ville måske være lige så godt bare at blive, tænker hun, blive på børnehjemmet, undgå alt postyret med en ny skole, nye mennesker, alt det der. Husker, hun var til »tilvænningsmøde« hjemme hos dem. Ja, det kalder de det, tilvænning. Præcis som man gør med dyr, vænner dem til det nye bur."

5. Kampen for tilværelsen

Den norske maler Christian Krohg skabte en hel serie af værker under titlen Kampen for tilværelsen. De skildrer fattige mennesker i kø foran bagerbutikken, der uddeler brød. Krohg malede mange værker, som satte fokus på tidens sociale ulighed og fattigdom. Han talte de fattiges sag.

Forestil dig, at du lever i 1880’erne og ofte går forbi bagerbutikken. Skriv et brev, hvori du fortæller om denne daglige situation foran bagerbutikken. Skriv også om de tanker, oplevelsen har sat i gang hos dig. Brevet skal være til en ven eller et familiemedlem og skrives med nutidig retskrivning.

6. Koncentrationsfælden.

Man støder jævnligt på påstande om, at mennesker får sværere og sværere ved at koncentrere sig, fordi de påvirkes af et stort og distraherende medieudbud. Skriv en klumme med titlen Koncentrationsfælden. Brug citatet og tegningen som inspiration.

Elever kan øge deres karakterer med op til et helt karaktertrin ved altid kun at lave lektier uden samtidig at være på fx sociale medier eller YouTube. Wulffmorgenthaler

Kilde: Anders Colding Jørgensen, internetpsykolog.

{{{ content }}}